Podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini: ulaganje u projekte i razvoj kroz obrazovanje, kulturu i zdravstvo

Hrvatska nastavlja pružati značajnu financijsku i tehničku podršku Bosni i Hercegovini kroz ulaganja u ključne projekte obrazovanja, zdravstva i kulture, osiguravajući bolju kvalitetu života svih građana.

Podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini: ulaganje u projekte i razvoj kroz obrazovanje, kulturu i zdravstvo
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

U okviru dvodnevnog radnog posjeta Bosni i Hercegovini, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je važnost dugoročne potpore koju Hrvatska pruža svojim sunarodnjacima u toj zemlji. Plenković je sudjelovao na svečanosti dodjele 199 ugovora ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura, koji su namijenjeni za različite projekte od ključne važnosti za kvalitetu života Hrvata u BiH. Ovi projekti obuhvaćaju širok spektar sektora, uključujući obrazovanje, kulturu, zdravstvo i poljoprivredu, čime se želi poboljšati ukupna kvaliteta života u BiH. Premijer je istaknuo kako ova financijska podrška nije ograničena samo na Hrvate, već doprinosi širem razvoju društva u BiH, što je jedan od ključnih prioriteta hrvatske vanjske politike.


Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, izrazio je zadovoljstvo implementacijom ovih projekata, naglasivši kako su oni od iznimne važnosti za sve građane BiH, bez obzira na njihovo etničko podrijetlo. Osobito se osvrnuo na značaj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, koja pruža zdravstvene usluge cijeloj regiji i ima ključnu ulogu u pružanju kvalitetne zdravstvene skrbi. Premijer Plenković također je posjetio Sveučilište u Mostaru te gradilište Hrvatskog narodnog kazališta, dva strateška projekta koja Hrvatska aktivno podržava financijski i tehnički. Ovi projekti ne samo da osnažuju kulturni identitet Hrvata u BiH, već osiguravaju dugoročnu održivost i razvoj cijele regije, čime se stvara povoljno okruženje za mlade da ostanu u BiH i doprinesu njenom razvoju.


Premijer je naglasio kako je kroz dva mandata njegove Vlade uloženo preko 340 milijuna eura u različite projekte diljem BiH, od Posavine do Hercegovine. Ova ulaganja obuhvaćaju projekte iz različitih sektora, uključujući obrazovanje, zdravstvo, kulturu i infrastrukturu, s ciljem stvaranja boljih uvjeta za život svih građana, a osobito mladih. Plenković je istaknuo kako je jedan od glavnih prioriteta poticanje povratka Hrvata u njihove rodne krajeve, kroz stvaranje uvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj. U tom kontekstu, posebno je naglasio važnost obrazovnih i kulturnih projekata, koji imaju ključnu ulogu u jačanju društvene kohezije i identiteta Hrvata u BiH, ali i u stvaranju prilika za mlade generacije.


Gospodarska suradnja između Hrvatske i BiH također je bila u središtu Plenkovićevog posjeta. Premijer je naglasio kako će trgovinska razmjena između dviju zemalja ove godine premašiti 3,8 milijardi eura, što je snažan pokazatelj sve dublje ekonomske povezanosti. Plenković je istaknuo kako ova suradnja doprinosi stabilnosti i prosperitetu obje države te je najavio daljnja ulaganja u strateške projekte koji će unaprijediti gospodarske odnose. Jedan od ključnih projekata je Južna plinska interkonekcija, koja će značajno poboljšati energetsku sigurnost u regiji i osigurati povoljnije uvjete za razvoj industrije. Ovaj projekt također je od strateške važnosti za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine i Hrvatske, čime se doprinosi dugoročnom održivom razvoju obje zemlje.


Politički aspekt posjeta također je bio važan dio Plenkovićevog boravka u BiH. Tijekom susreta s Draganom Čovićem, predsjedateljem Doma naroda BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH, Plenković je ponovio snažnu podršku Hrvatske europskom putu Bosne i Hercegovine. Naglasio je kako je važno da BiH nastavi s reformama koje će omogućiti brže pridruživanje Europskoj uniji. U tom kontekstu, Plenković je istaknuo potrebu za reformom izbornog zakona, koji mora osigurati pravedniju političku zastupljenost svih konstitutivnih naroda. Premijer je upozorio na važnost jednakopravnosti Hrvata u BiH, naglasivši kako su politička stabilnost i ravnopravnost ključni za dugoročni mir i napredak u zemlji.


Jedan od najvažnijih događaja tijekom posjeta bio je svečano otvorenje novog mosta "Hercegovina", impresivnog infrastrukturnog projekta koji premošćuje rijeku Neretvu i povezuje BiH s europskim prometnim koridorima. Most, dug gotovo kilometar, simbol je zajedničkog truda Hrvatske i BiH u stvaranju boljih prometnih i gospodarskih veza. Plenković je istaknuo kako će ovaj projekt značajno poboljšati prometnu povezanost između dviju zemalja, što će pridonijeti jačanju ekonomske suradnje i omogućiti brži protok ljudi i roba. Ovaj projekt također ima širi značaj, jer doprinosi gospodarskom razvoju regije i poboljšava životne uvjete svih stanovnika Bosne i Hercegovine.


Posjet Mostaru nije bio samo simboličan, već je predstavljao konkretnu potporu Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Europskoj uniji. Hrvatska će, prema Plenkovićevim riječima, nastaviti pružati podršku BiH kroz financijske, tehničke i političke kanale, s ciljem osiguravanja stabilnosti i prosperiteta za sve njene građane. Plenković je istaknuo kako su obrazovanje, kultura i zdravstvo tri ključna stupa na kojima Hrvatska temelji svoju potporu Hrvatima u BiH, ali i svim ostalim narodima koji žive u toj zemlji. Ova podrška, prema premijerovim riječima, neće prestati, već će se nastaviti i u budućnosti, s ciljem daljnjeg jačanja veza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kreirano: četvrtak, 05. rujna, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.