Povezanost između islamizma i wokeizma: zajednička mržnja prema zapadu i kršćanstvu | Karlobag.eu

Roberto de Mattei analizira kako islamizam i wokeizam dijele zajedničku osnovu u mržnji prema zapadu i kršćanstvu, usprkos njihovim naizgled suprotnim stavovima. Utjecaj arapskih zemalja na zapadna sveučilišta i trendovi dekolonijalnog islamskog anarhizma.

Povezanost između islamizma i wokeizma: zajednička mržnja prema zapadu i kršćanstvu | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Talijanski povjesničar Roberto de Mattei ističe povezanost između islamizma i ideologije wokeizma. Iako se na prvi pogled mogu činiti suprotstavljenima, s obzirom na to da islamizam osuđuje mnoge aspekte koje wokeizam promovira, obje ideologije dijele zajednički cilj – mržnju prema zapadu i kršćanstvu.

Prema de Matteiju, ključna poveznica između islamističke ideologije i wokeističkog nihilizma je mržnja prema američkom carstvu i europocentričnoj civilizaciji. "To objašnjava kako su anarho-islamisti, intelektualno vođeni kulturnim relativizmom, zauzeli mjesto koje je nekada pripadalo ljevičarskoj mladeži," kaže de Mattei. 

U Sjedinjenim Američkim Državama i Italiji, mnoga sveučilišta, posebno ona izrazito ljevičarska, uživaju različite oblike potpore iz arapskih zemalja koje rado financiraju predavanja i radionice. Mohamed Abdou s Američkog sveučilišta u Kairu govori o trendu dekolonijalnog islamskog anarhizma, koji je usmjeren na filozofsko i teološko potkopavanje cijelog Zapada.

Iza optužbi za kolonijalizam u Africi, za osvajanje Amerike od strane Europljana i za degradaciju okoliša zbog zapadnog kapitalizma, stoji odbacivanje cjelokupne povijesti, kulture i identiteta Zapada, tvrdi de Mattei. Prof. Lorenzo Vidino sa Sveučilišta George Washington dodaje da je jezik kojim se služe islamisti ustvari probuđeni jezik antirasizma i postkolonijalne teorije.

Na Sveučilištu u Palermu, koje ima ugovor s Međunarodnim sveučilištem al. Mustafa, redovito se održavaju sastanci i radionice protiv sporazuma Hamas-Izrael, unatoč izraženoj inkluzivnosti i otvorenosti za LGBT zajednicu. 

Destruktivna sila koja nastoji potisnuti načela i institucije kršćanskog Zapada zahtijeva hrabro kršćanstvo koje karakterizira duboka ljubav prema kršćanskoj civilizaciji, ističe de Mattei. Takvo kršćanstvo mora se temeljiti na ljubavi Isusa Krista i njegovim zapovijedima, koje čine filozofiju i praksu života potrebnu za preporod Zapada u 21. stoljeću.

Kreirano: utorak, 21. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!